Jdi na obsah Jdi na menu

Latinskoamerické tance

Latinskoamerické tance je skupina tanců pocházejících především z Jižní a Střední Ameriky.

Kategorie latinských tanců v mezinárodních tanečních soutěžích zahrnuje tyto tance: cha-charumbasambapaso doble a jive (který ovšem pochází z USA). V soutěžích třídy D a Hobby dance se tančí pouze tance Samba, Cha-Cha, Rumba, Jive a Paso doble se do soutěží dostává až ve třídě C a poté dále zůstává i do dalších tříd (C, B, A, M- mezinárodní třída a P- profesionální třída).

 

Samba- jde o tanec původem z Brazílie, který má ovšem své základy ve vzdálené Afrika. Takt má 2/4, tempo 50-52, metronom 100-104 a důraz klade na každou celou dobu. Je to tanec veselý a energický, ve kterém pár musí předvést svůj náboj a nadšení z tance.

Základní kroky

·         Samba na místě

·         Zášvih

·         Volty

·         Bota fogo

·         Karaoke

 

Cha-cha- Jde o tanec původem z Kuby. Takt má 4/4, tempo 30-32, metronom 100-108 a důraz klade na každou celou dobu. Páry zde musí předvést především prudké pohyby nohou v hudbě a opět velmi velkou energii.

Základní kroky

·         Základní krok ([ča-ča] vlevo a vpravo)

·         New York (otevření v páru)

·         Sólo otáčka

·         Kuba Break

 

 

Rumba- Další z latinských tanců. Pochází také z Kuby. Je to tanec pomalý. Jednoduše řečeno je to [ča-ča] bez [ča-ča]. Takt má 4/4, tempo 25-27, metronom 100-108 a důraz klade na čtvrtou dobu. Jedná se zde o předvedení něžných a zamilovaných pocitů.

Základní kroky

·         Základní krok (stejný jako Cha-Cha bez přešlapu)

·         New York (otevření v páru)

·         Sólo otáčka

 

 

Paso- doble- Tanec, který pochází ze Španělska, ale objevuje se až o něco později než předešlé tance. Takt má 2/4, tempo 60-62, metronom 120-124, a důraz klade na každou celou dobu. V tomto tanci jsou podtextem býčí zápasy.

Základní kroky

·         Nárůst enegrie

·         Základní pohyb

·         Apel (výzva)

 

Jive- Nejveselejší z latinských tanců. Původem je ze Severní Ameriky. Takt má 4/4, tempo 42-44, metronom 168-176 a důraz klade na každou druhou dobu.

Základní kroky

·         Základní krok (přešlap dozadu, přeměna doleva, přeměna doprava)

·         Brána smyčka (podtočení partnerky a v základní krok v otevření)

·         Spina otáčka (otočení pouze partnerky místo přešlapu doprava)